tiistai 4. joulukuuta 2012

Kysymyksiä rukkitietäjille!

No nyt on rukki kotosalla, putsattuna ja käyttövalmiina.
Rulla pyörii ja sain sen jopa keräämään lankaa rullalle mutta ongelmia on.

1. Mistä saa ostettua nyöriksi tarkoitettua lankaa?
Tällähetkellä nyörinä on ihan jotain punottua nylonia, nätillä solmulla varustettuna... Miksi nyörissä ei saisi olla solmua vaan se pitäisi olla ommeltu kiinni?

2. Mikä on jarrunyöri?

3. Kokeilin ihan seiskaveikalla miten tuo häkkyrä imee lankaa rullalle, kierrettä tulee paljon kun rukki ei kai vedä lankaa tarpeeksi nopeasti rullalle? Onko vika rukissa vai kehrääjässä?

4. Pitäisikö rullan ja lyhdyn pyöriä erikseen? Rulla tuntuu olevan aika tiukasti kiinni lyhdyssä ja se ei pyöri kovin helposti lyhdyn sisällä? Mitä asialle voi tehdä ja pitääkö sille ylipäätään tehdä mitään.

3 kommenttia:

 1. Okei, tässä mun rukissa ei ilmeisesti ole koko jarrunyöriä olemassakaan vaan se on sellainen kaksivetoinen (?) rukki. Missä siis yksi naru menee kehrään ja toinen lyhtyyn.

  VastaaPoista
 2. Hei, kannattaa lukea Tuulia Salmelan Kehrääjän käsikirja, siitä vois löytyä vinkkejä noihin ongelmiin. Muistan ku alotin omalla rukilla kehräämisen niin aikamoista säätämistä se oli. Kannattaa ehkä kiristää nyöriä ja hinkata siihen kynttilää ja kokeilla, jos lanka menis sitten helpommin rullalle. Tarkista myös jos joku metalliosista tarvitsee oljyämistä. Rukki ei kuulemma tykkää, jos se joutuu olemaan toimettoma, ehkä se sunkin oma alkaa toimia kun pääsee töihin : )

  VastaaPoista
 3. Kiitos neuvoista, rukki on huollettu siltäosin kuin osasin, pyyhin sen, öljysin metalliosat ja rapsuttelin epämääräiset mönjät pois mitä rukin joihinkin osiin oli kertynyt (öljyä, rasvaa, pölyä??)

  Tuota kirjaa olen lukenutkin jo, sattui olemaan yksi ainokainen kappale kirjastossa vapaana. Se on kyllä hyvä opus mutta kaipaisin vieläkin tarkempia ohjeita rukin toiminnasta ja sen korjaamisesta.

  Nyt rukissa ei ole nyöriä ollenkaan. Olen yrittänyt etsiä netistä tietoa mistä se kannattaisi tehdä mutta en ole oiekin päässyt perille mikä olisi hyvä. Joku oli vaikea käsitellä ja joku venyi liikaa... Miksei kaupat myy suoraan rukinnyöriä vaikka pussitavarana??

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi!